Ontspanning, klankyoga en meditatie

Ontspanning, ademhaling, Yoga Nidra, restoratieve houdingen en klanken

Op geregelde tijdstippen worden er in de yogastudio lessen georganiseerd die in het teken staan van ontspanning, meditatie en tot rust komen, de batterijen opladen. Daarvoor worden veel verschillende technieken gebruikt zoals bijvoorbeeld de YOGA NIDRA (“de bewuste yogaslaap”), zachte restoratieve houdingen, rustgevende ademhalingstechnieken en nada yoga (klankyoga).

Je hebt geen ervaring met yoga nodig om deel te nemen aan deze lessen. Ook mensen die geen yogalessen in de yogastudio volgen zijn welkom in deze lessen. Een meditatieles kost 20 euro.

Voorjaar/zomer 2023

Kalender voorjaar en zomer 2023

In het voorjaar 2023 gaan deze lessen door op dinsdag om 20 uur op deze data:

  • 9 mei 2023
  • 25 augustus 2023 (op verplaatsing, vrijdag om 19u)
  • 26 augustus  2023 (op verplaatsing, zaterdag om 19u)

Je kan de hele reeks volgen of elke les apart volgen. Je dient op voorhand in te schrijven (de plaatsen zijn beperkt). Een les duurt 1,5 uur en kost 20 euro.

Op 25 en 26 augustus 2023 gaat het klankyoga en meditatie programma door op verplaatsing, namelijk op het yoga en vredefestival. Op deze link kan je je inschrijven alsook meer info vinden over het festival: https://www.daviddewulf.be/nl/yoga-en-vredefestival-2023.html

Een yogales is geslaagd

als u de yogazaal volledig ontspannen

en met opgeladen batterijen verlaat!

Inhoud van de meditatie lessen

ico-moonflower

In de lessen wordt er ondermeer aandacht besteed aan het volgende:

Beoefening van verschillende rustgevende ademhalingen

De ademhaling heeft een enorme impact op de geest. Via de rustgevende ademtechnieken die aan bod komen leer je via de adem een diepgaande en duidelijk voelbare invloed uitoefenen op de geest. De Yogasutra, een ongeveer 2000 jaar oude basistekst van de klassieke yoga, drukte dit op kernachtige wijze uit: “adembeheersing maakt de geest klaar voor concentratie en meditatie”.

Leren ontspannen

Vaak zijn we het slachtoffer van een te actieve denkende geest, waarvan de “uit-knop” soms zeer moeilijk te vinden is. In deze lessen leer je je geest over te brengen van het denkend geest-spectrum naar een diep ontspannen en restoratief gewaarzijns-spectrum. Hier zal ondermeer de verschillende technieken van de YOGA NIDRA of de bewuste yogaslaap worden gebruikt. Filip, de lesgever, is een expert in de Yoga Nidra, die sinds vele jaren een vast onderdeel vormt van zijn eigen meditatie praktijk.

Ontwikkelen van een meditatiepraktijk

Je leert stap voor stap dieper doordringen in de diepzee van je eigen bewustzijn en leert verschillende yogische mentale staten verkennen. Eén van de doelen van meditatie die de Yogasutra beschrijft is: “Yoga is het laten stilvallen van de wervelingen van de geest. Dan kan een mens rusten diep in z’n eigen bewustzijnskern”.

Zachte, restoratieve yogahoudingen

Bij de beoefening van de technieken hierboven beschreven zal je lichaam geplaatst worden in zachte ontspannende liggende houdingen die worden ondersteund met kussens en yogabolsters. Je zal merken dat deze houdingen op zich al een grote mate van ontspanning teweeg brengen.

Klankyoga

In deze lessen weerklinken allerlei instrumenten die speciaal ontwikkeld zijn om ontspanning en een restoratieve werking op te wekken.

Filip Pieters is een enthousiaste muzikant sinds zijn tienerjaren en legt zich de laatste jaren steeds meer toe op klankyoga. Zo behaalde hij in 2015 het diploma van energetisch klanktherapeut, in 2016 meditatief zingen, en volgde hij klankyoga workshops bij oa Shyam Bhatnagar.

Ondermeer de volgende instrumenten worden gebruikt in onze klankyoga:

  • gongs (de grootste met een diameter van 1 meter)
  • een zeer uitgebreid gamma van klankschalen
  • harmonische drums zoals de hapi drum
  • verschillende snaarinstrumenten zoals tanpura, bouzouki, monochord en sitar
  • sjamaanse drums en allerlei soorten van percussie
  • shruti, sansula, tubechimes en nog veel meer

U zal merken dat de klanken van deze instrumenten het proces van diep te ontspannen enorm helpen. De stilte na het weerklinken van het klanktapijt is een zeer belangrijk moment. Het is heel gemakkelijk om op die ogenblikken zeer diep in ontspanning en meditatie te gaan.

Ook de menselijke stem wordt gebruikt, oa voor het zingen van mantras, meditatieve klanken en zaadklanken (bija’s). Filip beschikt over een ontspannende bas-stem.

Je kan de klankyoga volgen in groep in de meditatielessen op dinsdag om 20u (zie agenda voor de data).

Je kan de klankyoga ook boeken als een individuele sessie (privéles). Naarmate je de effecten van de verschillende instrumenten op je bewustzijn leert kennen kan je zelf kiezen welke instrumenten en klanken je aan bod wilt laten komen in je individuele sessie. Enjoy!

Een voorbeeld van een mantra binnen de klankyoga: