Over Filip Pieters

Yogalessen

In de yogastudio verzorgt Filip de volgende types van lessen:

Achtergrond

Hij is als licentiaat (master) in de Oosterse Talen en Culturen afgestudeerd aan de Universiteit Gent, waarbij hij zich specialiseerde in India (Indologie). Zijn thesis handelde over de technieken en de filosofische achtergronden van hatha yoga, en bevat naast de theoretische uiteenzetting een vertaling vanuit het Sanskriet in het Nederlands van drie hatha yoga-teksten (de Gheranda Samhitâ, de Goraksha Shataka en Yogatattvopanishad). Als yogaleraar is Filip opgeleid in de Shivânanda en de Sampoorna Hatha yogastijl. Momenteel verdiept Filip zich verder in het beoefenen van Iyengar yoga en klankyoga.

Een yogales is geslaagd

als u de yogazaal volledig ontspannen

en met opgeladen batterijen verlaat!

Benadering tot yoga

ico-moonflower

Filip heeft yoga bestudeerd op twee verschillende domeinen:

Indologie

Aan de universiteit specialiseerde hij zich in de Indologie. Deze discipline kan vergeleken worden met Japanologie of Sinologie. Indologie bestudeert Zuid-Azië en is een vorm van filologie. Dit betekent dat men de cultuur van Zuid-Azië, met het Indische subcontinent als belangrijkste onderdeel, leert kennen aan de hand van de talen en de literatuur die deze streek door de eeuwen heen heeft voortgebracht.

De rol van Indië in de Oudheid in Azië kan gerust vergeleken worden met de belangrijke rol van het antieke Griekenland in het Westen. Indië heeft qua filosofie, literatuur, religie, en bouwkunst een zeer grote invloed gehad op grote delen van Azië, ondermeer op Zuid-Oost-Azië (Thailand, Cambodja, Vietnam, …) en Oost-Azië (China, Japan,…).

Eén van de culturele juwelen die Indië heeft voorgebracht is yoga, dat als systeem bestaat sinds tenminste de vierde eeuw voor Christus. Sporen van yogatechnieken en yogabeoefening die men in teksten en in de archeologie aantreft gaan echter terug tot minstens 3.000 voor Christus.

De studie van Indologie stelde Filip in staat via deze discipline yoga grondig te bestuderen in al haar vormen doorheen de geschiedenis. Dit heeft een grote invloed op de manier waarop Filip de praktijklessen yoga en de workshops en seminaries geeft.

Yogabeoefening

Een tweede domein waarop hij yoga leerde kennen is via de praktijk en de beoefening van yoga. Het belangrijkste deel van zijn yogabeoefening wordt gevormd door de Klassieke yoga van Patanjali en Iyengar yoga, naast andere invloeden zoals bijvoorbeeld de Vinyâsa Flow yogastijl, Prajna yoga (de stijl van Tias Little), Yin yoga en Tantra yoga. Als yogaleraar is hij opgeleid in twee stijlen, namelijk de Shivânanda en de Sampoorna Hatha yogastijl.

Benadering tot het lesgeven

ico-moonflower

Filip besefte al snel dat de kern van yoga ligt in de yogatechnieken zelf, en niet in allerlei filosofische bespiegelingen daaromtrent. In de yogalessen ligt de nadruk dan ook volledig op de yogatechnieken.

Yogatechnieken

Deze technieken, die voornamelijk bestaan uit yogahoudingen (âsana), ademhalingsoefeningen (prânâyâma), ontspanningstechnieken (ondermeer de yoga nidrâ of de ‘bewuste yogaslaap’), en concentratie- (dhâranâ) en meditatietechnieken (dhyâna), worden stap voor stap aangeleerd in de beginnersles en verder uitgediept in de lessen yoga Niveau 1. Van elke houding en techniek worden verschillende variaties aangereikt. Dit laat toe dat de lessen toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht de leeftijd of fysieke conditie. Op deze manier kan elke persoon een eigen oefenschema opbouwen, volledig aangepast aan het eigen lichaam en de eigen behoeften.

Doel

Voor of na elke les is er steeds tijd voor vragen. De yogales is geslaagd als u de yogazaal volledig ontspannen en met opgeladen batterijen verlaat!