Ontspanning en Meditatie

Ontspanning, ademhaling, Yoga Nidra, restoratieve houdingen en klanken

Op geregelde tijdstippen worden er in de yogastudio lessen georganiseerd die in het teken staan van ontspanning, meditatie en tot rust komen, de batterijen opladen. Daarvoor worden veel verschillende technieken gebruikt zoals bijvoorbeeld de YOGA NIDRA (“de bewuste yogaslaap”), zachte restoratieve houdingen, rustgevende ademhalingstechnieken en nada yoga (klankyoga).

Je hebt geen ervaring met yoga nodig om deel te nemen aan deze lessen. Ook mensen die geen yogalessen in de yogastudio volgen zijn welkom in deze lessen. Bij de mensen die yogalessen volgen in de yogastudio wordt er een beurt aangeduid op hun kaart, bij de mensen die deze lessen los volgen kost deze les 10 euro.

Voorjaar 2019

Kalender

In het voorjaar 2019 gaan deze lessen door op dinsdag om 20 uur op deze data:

  • 22 januari 2019
  • 26 februari 2019
  • 26 maart 2019
  • 23 april 2019
  • 21 mei 2019
  • 18 juni 2019

Je kan de hele reeks volgen of elke les apart volgen. Gelieve op voorhand een seintje te geven.

Een yogales is geslaagd

als u de yogazaal volledig ontspannen

en met opgeladen batterijen verlaat!

Inhoud van de meditatie lessen

ico-moonflower

In de lessen wordt er ondermeer aandacht besteed aan het volgende:

Beoefening van verschillende rustgevende ademhalingen

De ademhaling heeft een enorme impact op de geest. Via de rustgevende ademtechnieken die aan bod komen leer je via de adem een diepgaande en duidelijk voelbare invloed uitoefenen op de geest. De Yogasutra, een ongeveer 2000 jaar oude basistekst van de klassieke yoga, drukte dit op kernachtige wijze uit: “adembeheersing maakt de geest klaar voor concentratie en meditatie”.

Leren ontspannen

Vaak zijn we het slachtoffer van een te actieve denkende geest, waarvan de “uit-knop” soms zeer moeilijk te vinden is. In deze lessen leer je je geest over te brengen van het denkend geest-spectrum naar een diep ontspannen en restoratief gewaarzijns-spectrum. Hier zal ondermeer de verschillende technieken van de YOGA NIDRA of de bewuste yogaslaap worden gebruikt. Filip, de lesgever, is een expert in de Yoga Nidra, die sinds vele jaren een vast onderdeel vormt van zijn eigen meditatie praktijk.

Ontwikkelen van een meditatiepraktijk

Je leert stap voor stap dieper doordringen in de diepzee van je eigen bewustzijn en leert verschillende yogische mentale staten verkennen. Eén van de doelen van meditatie die de Yogasutra beschrijft is: “Yoga is het laten stilvallen van de wervelingen van de geest. Dan kan een mens rusten diep in z’n eigen bewustzijnskern”.

Zachte, restoratieve yogahoudingen

Bij de beoefening van de technieken hierboven beschreven zal je lichaam geplaatst worden in zachte ontspannende liggende houdingen die worden ondersteund met kussens en yogabolsters. Je zal merken dat deze houdingen op zich al een grote mate van ontspanning teweeg brengen.

Klankyoga

In deze lessen zal er af en toe gebruikt gemaakt worden van allerlei instrumenten die speciaal ontwikkelt zijn om ontspanning en een restoratieve werking op te wekken. Filip is een enthousiaste muzikant sinds zijn tienerjaren en legt zich de laatste jaren steeds meer toe op klankyoga.